ijsland-homepage ijsland-homepage

Unique Travelling

 

City-trip: Reykjavík

city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík city-trip:reykjavík

In 2015 ben ik, Lisanne, al eens naar IJsland geweest en heb ik zo veel mogelijk van de fantastische natuur dat het land te bieden heeft gezien. Voorafgaand aan de reis heb ik veel tijd gestoken in het zoeken van de mooiste plekken om naartoe te gaan, waar ik heel blij mee was gezien ik veel fantastische dingen heb gezien in een korte tijd. Hieruit ontstond dan ook het idee om de reis aan te bieden bij Unique Travelling. We hebben op basis van mijn ervaringen en wat extra onderzoek de samenstelling van de reis een beetje aangepast. Later stond ook het idee om een City Trip naar Reykjavík, de hippe hoofdstad van IJsland, aan te bieden. Die kun je nu als losse trip, of in combinatie met de Roadtrip boeken. Zelf was ik echter slechts maar 1 dag in de stad in de stad geweest. Zonde, want er zijn veel leuke hotspots, musea en andere plekken waar je geweest wilt zijn.

In januari was ik toe aan een korte vakantie. De reiskriebels kwamen weer opborrelen en ik wilde even weg van mijn dagelijkse leventje. Ik hoefde niet lang na te denken over de locatie. IJsland heeft mijn hart namelijk al tijden terug veroverd en de City Trip die we aanbieden had nog wat vooronderzoek nodig. Een goed excuus dus om een paar dagen te verblijven in deze levendige doch knusse stad.

Wat de stad karakteristiek maakt zijn de gekleurde huisjes, met gekleurde daken. Een echt Scandinavische look. Maar dan afgewisseld met grootse, kunstige gebouwen. Het centrum van de stad is niet groot. Alles bevindt zich daardoor dicht op elkaar.

Toen ik rondliep werd ik verrast door ware kunstwerken op de gevels van gebouwen. Een soort artistiek cadeautje op je pad door de stad. Hiernaast slechts een greep uit de foto’s die ik hiervan heb gemaakt, want ik wil jullie natuurlijk niet alles al spoileren.

Er zijn veel leuke tentjes voor ontbijt, koffie en lunch in de stad. Voor ontbijt kun je terecht bij verschillende cafés, maar een beter idee om naar een bakkertje te gaan. Zelf vind ik het altijd fantastisch om in het buitenland naar de bakker te gaan en iets te kiezen wat ze in Nederland niet bij de bakker hebben.

Wanneer je in de winter in de stad bent is het heel verleidelijk om na elke paar meter een leuk koffiehuis in te lopen om op te warmen. Voor lunch en koffie is er namelijk aanbod in overvloed. Zo kun je in de hoofdstraat, Laugavegur, gezellig zitten bij Kaffibrenslan, in de haven bij The Coocoo’s Nest, of nabij het Ingólfstorf-plein bij Stofan Cafe, een lunchcafé waar veel artistieke locals komen. Stofan is een voormalige antiquariaat, wat nog te zien is aan het huidige meubilair.

Wanneer je budget hebt kun je kiezen uit een scala goede restaurants. Hip, druk, gezellig en met een goede kaart, bij bijvoorbeeld Drykkur og Matur, gevestigd in een oude loods of bij Grillmarkaðurinn. Beiden populair bij de locals, en met leuke local gerechten. Voor een vriendelijkere prijs zijn er genoeg en verschillende leuke opties, en, in dit land van lam en vis, is er ook aanbod vegetariërs en veganisten waarvan ik Kafi Vinyl aan kan raden.

Wanneer je je over de dure drankprijzen hebt heengezet (wijn kost al gauw 7 euro en bier rond de 4 euro), is het niet moeilijk om te genieten van het nachtleven van Reykjavík. Het nachtleven is namelijk erg levendig. Je vindt er een aantal clubs, maar vooral veel cafés die ‘s nachts om worden getoverd tot danskroeg. Een DJ en een bulk gezellige locals die niet bang zijn om tot het gaatje te gaan en je bent er: een fantastische avond. Classy clubs zijn bijvoorbeeld B5 en Jacobsen Loftið, alternatieve barren zijn Bar 11 en Húrra. In de straat Laugavegur zijn er genoeg leuke kroegen en cafés en je kunt in het centrum zelfs terecht bij the American bar of de ierse pub The Drunken Rabbit. Zelf heb ik in het knusse café Bravo een super avond gehad met een aantal locals en heb ik twee keer kroegentocht gehouden met mede-travellers die ik in de hostels waar ik heb gezeten heb ontmoet.

Er is genoeg te doen in de stad. Ik heb onder andere een tof museum bezocht waar op het moment een expositie getiteld War and Peace was van Ijslandse kunstenaar Eró en een interactieve expositie van Yoko Ono. Ook het Whale Museum vond ik erg leuk en is zeker aan te raden als je geintereseerd bent in het zeeleven.

Dan nog iets dat ik jullie niet kan onthouden. De eerste avond liep ik langs de haven en zag ik iemand een tripod met camera neerzetten. Ik wist dat de voorspelling voor het noorderlicht erg zou goed zijn in de dagen dat ik er was, maar niet specifiek die avond. Toen ik verder liep en nog iemand een tripod zag installeren keek ik toch maar even extra naar de hemel. Ik zag een uitgestrekte witte wolk, althans dat dacht ik. Met de camera van mijn telefoon maakte ik een foto van de wolk, en op de foto viel het groen uit! WTF, het noorderlicht, een heus cadeautje. In de kou heb ik een plekje op de rotsen langs het water gezocht. De ‘wolken’ breidde uit en op een gegeven moment was de groene kleur ook met het blote oog te zien! In de stad heb je natuurlijk te maken met veel lichtvervuiling. Niet ideaal. Daarom heb ik de volgende dag via de couch-surf app een aantal mensen gevonden die met een auto op het noorderlicht wilden ‘hunten’. Daar heb ik me bij aangesloten. We hebben naar een tijdje rond te rijden de auto bij een meer geparkeerd. Hier was het -12 graden wat door de harde wind haast aanvoelde als -20. Het licht was niet erg goed te zien, maar toch was het het waard!
Mijn IJsland-ervaring was compleet.

city-trip:reykjavík
city-trip:reykjavík
city-trip:reykjavík